Terugblik toerustingsdag 2024

9 september 2024

Zondagsscholen houden zich bezig met de belangrijkste dingen van het leven, meent ds. P. van Duijvenboden, scheidend voorzitter van de Bond van Hervormde Zondagsscholen. „De kennis van Gods Woord is het allernoodzakelijkste wat kinderen moeten hebben.”

Ds. Van Duijvenboden sprak zaterdag tijdens de jaarlijkse toerustingsdag van de Bond en het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) in Putten. De zaal van De Aker zat vol met leidinggevenden van zondagsscholen. Het thema was ”Mensbeeld in het licht van de Bijbel”.

Ds. Van Duijvenboden, predikant van de protestantse wijkgemeente De Ark in Bilthoven, ging in zijn openingsmeditatie uit van Mattheüs 4:1-11, over de verzoeking van Jezus in de woestijn. Hij trok er drie lessen uit. De eerste was dat leidinggevenden moeten blijven wijzen op het gevaar van de duivel. „Alles wat op afstand brengt van God komt van de duivel.” De tweede les was dat erop gewezen moet worden dat mensen zwak zijn en dat ze de bede nodig hebben: „Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.”

Ten derde wees de predikant op het belang van het leven bij Gods Woord. „Er wordt tegenwoordig veel ingezet op preventie. Kennis van Gods Woord is de belangrijkste kennis die kinderen kunnen krijgen. Daarin staat dat de Heere Jezus Zich heeft overgegeven om mensen te redden.”

Pottenbakker
De hoofdlezing werd gehouden door Lydia van Ginkel, senior jeugdwerkadviseur bij het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC). In haar toespraak stond de Heere als de Pottenbakker centraal. De aanwezigen kregen allemaal een stukje klei. Van Ginkel wees erop dat de Pottenbakker geen rekenschap hoeft af te leggen van wat Hij doet. Mensen zijn kwetsbaar en zondig, maar ook kostbaar in de ogen van God.

Zondagsschoolleiders kunnen in hun werk zondigen, aldus Van Ginkel. „De Pottenbakker wordt toornig als de leidinggevenden kinderen tegenhouden, zodat ze niet naar Jezus gaan. Kinderen zijn als een gebroken kommetje, maar de Drie-enige God wil hen helen.”

Ze stelde dat de leiders hun eigen mensbeeld doorgeven aan de kinderen. „Dat mensbeeld is tot stand gekomen in je eigen jeugd, door de opvoeding, kerk, school, media en verenigingen. Denk erover na hoe je mensbeeld is en laat je corrigeren door het Woord van God om een Bijbels mensbeeld te krijgen.”

Zonde
Een van de workshops ging over zonde. Workshopleider Rick Schreur, jeugdwerkadviseur bij het IKC en student theologie, wees in de bijbelverhalen die zondag op het programma stonden de zonde aan. Dat zijn de geschiedenissen van Gideon, die eerst onwillig was; van Jozef, die weerstand bood aan de zonde; en van Mozes, die een moord beging. „Zonde is iets anders dan verkeerde dingen doen, maar heeft altijd te maken met de relatie tot God. Spreken over zonde en genade is spreken over God.”

Ds. Van Blijderveen deelde mee dat het blad 'Kind & Evangelie' na 75 jaar niet meer verschijnt, maar dat de naam behouden blijft. Het IKC heeft die overgenomen en gaat daarmee fysiek en digitaal verder.

Bron: RD

Terug naar de lijst